Έχετε συχνές κράμπες στα πόδια και στους γλουτούς; Δεν μπορείτε να βαδίσετε μεγάλη απόσταση; Το σύμπτωμα παρατηρείται κατά τη βάδιση και αναγκάζεστε να σταματήσετε να ξεκουραστείτε και να συνεχίσετε;
Κάτι συμβαίνει με την υγεία σας. Το καλύτερο που έχετε είναι να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας .Κι αυτό γιατί η Περιφερειακή Αρτηριοπάθεια , που συνήθως κρύβεται πίσω από τέτοια συμπτώματα, είναι η διαταραχή στα περιφερικά αγγεία. Η πάθηση αυτή συνδέεται άμεσα με την «Νόσο του Πολιτισμού» την αθηρωμάτωση, η οποία προσβάλει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο και τα τροχαία δυστυχήματα.
Όπως είναι γνωστό η αθηρωμάτωση σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο εμφράγματος του· μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και αιφνίδιου θανάτου. Ο ασθενής προσέρχεται στον αγγειοχειρουργό και αφού εξετασθεί και υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο τίθεται η διάγνωση της «αποφρακτικής αρτηριοπάθειας». Δηλαδή παρατηρείται σε κάποιο σημείο απόφραξη ή μεγάλη στένωση του αγγείου με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η ροή του προς την περιφέρεια από το σημείο εκείνο και μετά. Η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται σαν πολυεστιακή νόσος γιατί μπορεί να προσβάλει ένα ή περισσότερα αγγεία ( αορτή- λαγόνιες αρτ. –μηριαία αρτ., κλπ).Ανάλογα με το αγγείο που νοσεί, προτείνεται και εφαρμόζεται η αντίστοιχη θεραπεία.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζαμε με επιτυχή αποτελέσματα ήταν η χειρουργική.
Όμως η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Ιατρική επιστήμη. Έτσι καινούργιες μέθοδοι όπως η Αγγειοπλαστική με ¨μπαλόνι¨ και stent ήρθαν να αντικαταστήσουν ή να υποβοηθήσουν την κλασσική χειρουργική .
Ο λόγος που αναπτύχθηκαν αυτές οι μέθοδοι είναι ότι αντικαθιστούν μια πολύπλοκη, υψηλού κινδύνου χειρουργική επέμβαση με μία άλλη λιγότερο αιματηρή και με εξ ίσου καλά αποτελέσματα. Με την μέθοδο αυτή (αγγειοπλαστική με μπαλόνι και stent ) αντιμετωπίζονται παθήσεις των Καρωτίδων, Ανευρύσματα της Κοιλιακής Αορτής ως και παθήσεις των περιφερικών αγγείων.
Σε στενωτική ή αποφρακτική νόσο των λαγονίων αρτηριών ή των περιφερικών αρτηριών η μέθοδος εκλογής σήμερα είναι η αγγειοπλαστική με μπαλόνι. Ο ασθενής εισάγεται στο Νοσοκομείο και οδηγείται στην κατάλληλα εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα. Με τοπική αναισθησία, και όχι με γενική νάρκωση , εισάγεται ένας ειδικός καθετήρας στο στενωμένο αγγείο υπό ακτινολογικό έλεγχο και αφού διέλθει την στένωση ¨φουσκώνουμε¨ το μπαλόνι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συνθλιβεί η αθηρωματική πλάκα. Αν μετά το τέλος της αγγειοπλαστικής δούμε να υπάρχει ανωμαλία στο τοίχωμα του αγγείου, τότε συνεχίζουμε και τοποθετούμε ένα ειδικό πλέγμα που ¨κάθεται¨ στον αυλό του και εμποδίζει την αποκόλληση μικρών τεμαχιδίων «εμβόλων» προς την περιφέρεια. Ο ασθενής ακολούθως μεταφέρεται στον θάλαμο του και μετά από μερικές ώρες αρχίζει η κινητοποίηση του, και εξέρχεται την επομένη από το νοσοκομείο.
Η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Το μήκος της στένωσης, το σημείο που είναι αποφραγμένο το αγγείο ως και το μέρος που βρίσκεται το στενωμένο- αποφραγμένο αγγείο είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση μας για την εκλογή ή όχι της μεθόδου.