Λεμφοίδημα Λόγω Κακοήθειας

Ανήκει στην κατηγορία του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος. Άλλωστε υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο λεμφαγγειακό σύστημα και στον καρκίνο γιατί

 1. Ένας όγκος μπορεί να διακόψει την παροχέτευση της λέμφου
 2. Μπορεί το ίδιο το λεμφοίδημα να οφείλεται σε όγκο

 

Ένα λεμφοίδημα μπορεί να εξαλλαχθεί σε σάρκωμα

 

 

Το δευτεροπαθές η νεοπλασματικό λεμφοίδημα προκαλείται από πρωτοπαθή καρκίνο, τοπική υποτροπή όγκου, χειρουργική εκτομή του όγκου, ακτινοβολία στην περιοχή, ή από την ύπαρξη μεταστάσεων ( μεταστατικός καρκίνος)

Το οίδημα αυτό είναι συνήθως ετερόπλευρο ( στα αρχικά τουλάχιστον στάδια), εμφανίζεται μετά το 35ο έτος της ηλικίας, κυρίως όμως σε πιο μεγάλη ηλικία. Είναι πιο έντονο όταν ο όγκος αποφράσσει ταυτόχρονα και φλεβικό σύστημα. Στην κλινική εξέταση, το οίδημα είναι μαλακό, αφήνει εντύπωμα στην πίεση, διάταση του φλεβικού δυκτύου, ο πόνος είναι έντονος.

Η διάγνωση θα βασισθεί στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση, στην εργαστηριακή διερεύνηση η και στην βιοψία.

 

Α. ΑΙΤΙΑ

 1. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Πολλές φορές όταν γίνεται οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με κακοήθεια αφαιρούνται  και λεμφαδένες από την περιοχή αυτή. Μαζί με αυτούς αφαιρούνται και τα λεμφαγγεία που μεταφέρουν τη λέμφο.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει δυσκολία στην αποχέτευση – απομάκρυνση της λέμφου κυρίως από τα άνω άκρα και τα κάτω άκρα . Αν τα εναπομείναντα λεμφαγγεία δεν μπορούν να απομακρύνουν τη λέμφο, τότε προκαλείται λεμφοίδημα.

 1. ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Στις περιοχές που έχουν ακτινοβοληθεί (λόγω ακτινοθεραπείας), δημιουργείται ουλή και καταστρέφονται τα λεμφαγγεία και λεμφαδένες.

 1. ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ

Είναι δυνατόν να αποφράσσεται λόγω του όγκου το λεμφικό σύστημα (λεμφαγγεία, λεμφαδένες), με αποτέλεσμα την δημιουργία οιδήματος (λεμφοίδημα).

 1. ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

Η φλεγμονή επηρεάζει (περιορίζει) την λεμφική απορροή με επακόλουθο την πρόκληση λεμφοιδήματος.

 1. .ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

Α. Αμέσως μετά την επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία. Ονομάζεται και παροδικό λεμφοίδημα. Είναι ήπιο και υποχωρεί μέσα στον μήνα. Υπάρχει όμως περίπτωση να εμφανισθεί και αργότερα μέσα μέσα στον μήνα (6-8  εβδομάδες μετά το χειρουργείο ή την ακτινοθεραπεία).

Β. Μήνες η χρόνια μετά δημιουργείται σταδιακά.  Το οίδημα διαφέρει από ήπιο έως σοβαρό , δυσκολεύει τον ασθενή στην καθημερινότητα του. Είναι οίδημα χρονικό και σκληρό, επίφοβο σε φλεγμονή στο δέρμα της περιοχής.

Το λεμφοίδημα μπορεί να  γίνει ένα χρονικό πρόβλημα, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης , αρκεί η αντιμετώπιση να γίνει έγκαιρα.

 

Β. ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αντιμετώπιση, θα βοηθήσει στην άμεση έναρξη της θεραπείας. Έτσι τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

 • Οίδημα
 • Βάρος και πρήξιμο σε κάποιο μέρος του σώματος (άνω άκρα, πόδια, κοιλιά, γεννητική περιοχή)
 • Διαταραχές στο δέρμα (σκληρία, ερυθρότητα)
 • Μούδιασμα , μυρμήγκιασμα, καυσαλγία)
 • Δυσκολία στην κίνηση σε κάποιες αρθρώσεις (καρπός, αγκώνας, αστράγαλο)
 • Πρόβλημα στο να φορεθεί κάποιο ρούχο (ξαφνικά το νιώθεις στενό) ή παπούτσι, ρολόι, χωρίς να έχει πάρει βάρος ο ασθενής.