Μικροαγγειοπάθειες

ΑΓΓΕΙΟΣΥΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ


Φαινόμενο Raynaud

Χαρακτηρίζεται η τριφασική εναλλαγή του χρώματος στο δέρμα στα δάκτυλα, σαν αποτέλεσμα ενός επεισοδίου αγγειοσπασμού στα περιφερικά αγγεία.
Οι κύριοι εκλυτικοί παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν είναι οι συναισθηματικές διαταραχές και η έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον.

Διακρίνουμε το:

 

  1. ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ RAYNAUD

Χαρακτηρίζεται η παροξυσμική τριφασική αλλαγή στο χρώμα του δέρματος των δακτύλων (ωχρό, κυανό, έντονο ερυθρό). Οφείλεται

 

σε έντονο αγγειοσπασμό, που αναστρέφεται όμως, ως αποτέλεσμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης ή έκθεσης στο ψύχος. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, με τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις του δέρματος, συμμετρικά και στα δύο χέρια.
Οι αγγειοσυσπαστικές εκδηλώσεις αρχίζουν κυρίως από τις άκρες των δακτύλων και καταλήγουν σε προσβολή όλων των δακτύλων, χωρίς όμως να επεκταθούν και στις παλάμες .

Η διάρκεια είναι λίγων δευτερολέπτων ή ώρες. Παρατηρείται κυρίως στα δάκτυλα των χεριών, λιγότερο συχνά στα δάκτυλα των ποδιών και σπανιότερα στην μύτη, μάγουλα. Πηγούνι και μπορεί να συνυπάρχουν και μουδιάσματα και διαταραχές της αισθητικότητας στα δάκτυλα.

  1. ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΕΣ

Οφείλεται σε οργανική βλάβη των περιφερικών αγγείων με αποτέλεσμα τη μείωση της τοπικής αρτηριακής παροχής. Προσβάλλονται και τα δύο φύλα, συνήθως σε έδαφος άλλων επιβαρυντικών παραγόντων (Σακχαρώδης Διαβήτης, υπέρταση, δυσπλιπιδαιμία, κάπνισμα) και εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

ΑΙΤΙΑ

α. Αποφρακτική αρτηριοπάθεια

β. Τραυματισμός

γ. Αυτοάνοσα νοσήματα

δ. Αιματολογικά νοσήματα

ε. Τοξικές ουσίες.

Στ. Διάφορα άλλα αίτια: υποθυρεοειδισμός,  καρκίνος κ.α